MHMJA CONSTRUCTION SOCIAL HOUSING

Team NONA Architectuur & Maxime Czvek & Thomas Rigby
Location Lier
Client Public, VMSW
Phase – 

NL – In het onderzoek om 25, voornamelijk grondgebonden, woningen op een ecologische wijze te ontwerpen in een deel van een groene oase binnen een suburbane buurt te Lier, zijn de oorspronkelijke stedenbouwkundige randvoorwaarden gerevalueerd. De traditionele verkaveling is herschreven in een ringstructuur welke toelaat de centrale buitenruimte quasi-intact te houden. Hetzelfde aantal units, vierkante meters, parkeerplaatsen en tuinen wordt gegarandeerd, zonder de open groenzone te vernielen. Een eenvoudig gestapeld modulair systeem laat een goedkope doch diverse ontwikkeling op de rand toe. Licht en zicht worden gegarandeerd en het driedimensionale ruimtegebruik van de stad wordt in een sub urbane context uitgespeeld om de omgeving in de mate van het mogelijke te vrijwaren, en zo volwaardig de Bogerse Velden te blijven.

FR – Dans l’étude visant à concevoir 25 logements, principalement écologiques, situés dans une oasis de verdure dans un quartier de la banlieue de Lier, les conditions de l’urbanisme initial ont été réévaluées. Le lotissement traditionnel a été réécrit en une structure en anneau qui permet de garder pratiquement intacte la zone extérieure centrale. Le même nombre d’unités, de mètres carrés, de places de parking et de jardins sont garantis sans détruire la zone verte dégagée. Un système modulaire d’empilement simple permet un développement peu coûteux mais diversifié. La lumière et la visibilité sont assurées tandis que l’utilisation tridimensionnelle de l’espace de la ville se joue dans un contexte suburbain afin de préserver au maximum l’environnement et de totalement rester le Bogerse Velden.

EN –  In the study aimed to design 25 dwellings, mainly ecological and located in a green oasis in a district of the suburb of Lier, the conditions of the initial urban planning were reevaluated. The traditional subdivision has been rewritten into a ring structure that keeps the central outdoor area virtually intact. The same number of units, square meters, parking spaces and gardens are guaranteed without destroying the green open area. A modular system of simple stacking allows an inexpensive but diversified development. Light and visibility are assured while the three-dimensional use of the city space is played in a suburban context in order to fully preserve the environment and fully remain the Bogerse Velden.