AFBV SALT DEPOT

Team NONA Architectuur & StevenAlice Architects
Location Vlaams-Brabant
Client Public, Agentschap Facilitair Bedrijf
Phase Tender ( 2019 – )

NL – Tijdens de wintermaanden rukt Wegen en Verkeer massaal uit om alle weggebruikers op een veilige manier, door middel van het verdelen van strooizout, op hun bestemming te krijgen. Dit zout wordt opgeslagen in loodsen. District Vilvoorde botste op de limieten van de inhoudt van een van hun loodsen, een eenvoudige betonskeletstructuur, afgewerkt met geprofileerde metaalplaten. Uitbreiding van deze loods volgt dezelfde structurele logica, echter de laatste travée wordt vormgegeven door een hoger portiek, waardoor het dak in helling komt te liggen.  De extra hoogte in de achtergevel, ingevuld met kleurrijke polycarbonaatplaat, werpt overdag licht in de loods en vormt ‘s nachts een baken naar de omgeving.

FR – Pendant les mois d’hiver, les routes et le trafic affluent en masse pour amener tous les usagers de la route à destination en toute sécurité en distribuant du sel de voirie. Ce sel est stocké dans des hangars. Le quartier de Vilvoorde se heurtait aux limites du contenu de l’un de leurs hangars – une simple structure squelette en béton, finie avec des plaques métalliques profilées. L’extension du hangar suit la même logique structurelle, mais la dernière travée structurelle est façonnée par un porche plus élevé, ce qui entraîne une inclinaison du toit. Cette hauteur supplémentaire de la façade arrière remplie d’une feuille de polycarbonate colorée, éclaire le hangar pendant la journée et agit comme un phare pour les environs durant la nuit.

EN – During the winter months, Roads and Traffic are flocking en masse to get all road users to their destination in a safe way by distributing road salt. This salt is stored in depots. The Vilvoorde district met the limits of the content of one of their depots, a simple concrete skeleton structure, finished with profiled metal plates. Expansion of this shed follows the same structural logic, but the extension is shaped by a higher porch, which causes the roof to slope. The extra height in the rear facade, filled in with colorful polycarbonate sheet, sheds light in the shed during the day and forms a beacon to the surroundings at night.